Kaip tinkamai nuplauti braškes prieš valgant: paprasta instrukcija
Daugeliu atvejų pakanka tekančio vandens.
Braškes būtina nuplauti, nesvarbu, ar jos nuskintos darže, ar pirktos turguje, ar dideliame prekybos centre. Net jei vizualiai uogos atrodo visiškai švarios ir blizgančios, kai kurie pavojai plika akimi tiesiog nepastebimi. Specialistai rekomenduoja braškėms plauti naudoti paprastą tekantį vandenį – jo jau pakanka, kad būtų pašalinti visi pagrindiniai teršalai: trąšų, dulkių, dirvožemio, smėlio, vaško, mikrobų pėdsakai.
Kad braškės būtų plaunamos švariai ir nepakenktų uogoms, reikia laikytis kelių taisyklių.
- Nuplaukite būtent tiek, kiek ketinate valgyti. Nuplautos braškės laikosi trumpiau, net šaldytuve ir net kruopščiai išdžiovintos. Mat šios uogos gerai sugeria vandenį: nuplovus minkštime atsiranda daugiau drėgmės – padidėja puvimo tikimybė.
- Prieš plaudami uogas perrinkite ir pašalinkite supuvusias. Net ir su nedideliu pažeidimų plotu. Puvimas rodo, kad uoga pradėjo pelyti – mikotoksinai (pelėsinių grybų nuodai) jau prasiskverbę į visą minkštimą. Tokias braškes rekomenduojama valgyti tik termiškai apdorotas. Taigi, jei yra daug supuvusių uogų, iš jų galima pasigaminti uogienės ar kompoto.
- Nenuplėškite kotelio. Priešingu atveju plaunamos braškės sugers daug vandens.
- Iš anksto nusiplaukite rankas ir indus, kuriuose plaunate uogas. Priešingu atveju nuo jų ant braškių gali patekti teršalų.
- Naudokite koštuvą. Taip nešvarus vanduo nuolat nutekės, neužsilaikys indo dugne ir neaplies uogų.
- Išdėliokite braškes vienu sluoksniu. Glaudžiai sukrautame koštuve bus sunku kruopščiai nuplauti visas uogas.
- Palaikykite braškes po vandeniu 5-7 minutes. Maksimaliai atidaryti čiaupo neverta – galinga vandens srovė gali pažeisti švelnią uogų odelę. Kad pašalintumėte nešvarumus, uogas švelniai nuplaukite pirštais. Čia geriau nenaudoti šepetėlio – vėlgi dėl švelnios braškių odelės.
- Uogas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Taip ant jų tikrai neliks lašelių, dėl kurių skonis gali tapti vandeningesnis.
Nenaudokite indų ploviklio ar kitų buitinės chemijos priemonių. Pirma, braškės gali jas sugerti. Antra, uogų paviršius yra nevienalypis – ploviklio dalelės gali patekti į įdubas su sėklomis. Dėl to yra tikimybė kartu su saldžiu minkštimu suvartoti ir kai kurių cheminių medžiagų, kurios gali sukelti apsinuodijimą.
Jei nepasitikite paprastu vandeniu, nerimaujate, kad net silpnas spaudimas valant sugadins uogas, arba braškės atrodo labai nešvarios, galite jas trumpam pamerkti. Įskaitant pagalbines priemones, bet tokias, kurios nepakenks jūsų sveikatai.
Kokioje priemonėje galite mirkyti braškes
Karštas vanduo
Į gilų dubenį įpilkite 43-54 ºC temperatūros vandens. Pamirkykite jame braškes 30 sekundžių, atsargiai maišydami uogas, kad nešvarumai geriau pasišalintų. Tada braškes išimkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir švelniai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Soda
Teigiama, kad sodos tirpalas veiksmingiau nei grynas vanduo pašalina pesticidų likučius, kurie galėjo būti panaudoti ant uogų. Tirpalui paruošti reikės 1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos ir 1 litro vandens. Braškes reikia palikti skystyje apie 5 minutes, tada nuplauti ir nusausinti.
Actas
Actas gali pašalinti pelėsių sporas nuo braškių paviršiaus. Taip reikėtų eksperimentuoti tik su šviežiomis ir sveikomis uogomis: jei jose jau yra puvimo vietų, actas nepadės.
Mirkymui reikia tirpalo, kurio proporcijos yra 1 : 4, pavyzdžiui, stiklinė acto – maistinio arba obuolių acto – keturioms stiklinėms vandens. Į gautą skystį uogas reikia įdėti 20 minučių, o tada kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Svarbu atsižvelgti į braškių savybę gerai sugerti drėgmę – mirkytos acte jos gali tapti šiek tiek rūgščios.
Druska
Šis mirkymo variantas išpopuliarėjo po „TikTok” tendencijos. Sūrus vanduo esą padeda atsikratyti mažų vabzdžių, pavyzdžiui, vaisinių drozofilų lervų, kurios gali būti įstrigusios minkštime. Tačiau kai kurie ekspertai abejoja šia druskos tirpalo savybe. Taip pat ir tokio mirkymo tikslingumu: lervų ar vabalų, kurie gali slėptis braškių viduje, skaičius nėra pakankamas, kad sukeltų kokių nors rimtų pasekmių sveikatai. Be to, kaip ir actas, druska gali šiek tiek pakeisti uogų skonį.
Jei nuspręsite išbandyti šį metodą, į 250 ml vandens įberkite šaukštelį druskos ir išmaišykite, kad išnyktų visi kristalai. Uogas 5 minutėms įdėkite į tirpalą. Pabaigoje būtinai kruopščiai nuplaukite braškes po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte kuo daugiau druskos ir likusių priemaišų.
Nėra komentarų! Būkite pirmas.